HTML

Bad Practices

Rossz gyakorlat. Mivel ne szívasd fejlesztés közben a kollégáidat, felhasználóidat.

Friss topikok

Linkblog

Megmondani, mit kell tenni

2009.10.20. 11:00 progos

Kiegészítés az előző bejegyzéshez

A hibaüzenet nem arra való, hogy megmondjuk, milyen hiba történt. A felhasználó azzal többnyire nem sokra megy. Akkor jó a hibaüzenet, ha a probléma leírása mellett segít abban, hogy mit kell tenni a hiba megszüntetéséhez.

Az előző kódból egy másik részlet:

if (!this.uploadFileName.endsWith(".csv")) {
    addActionError("A dokumentum formátuma nem megfelelő");
    return ERROR;
}

Esettanulmány 1: kedves ügyfél megkapja az értesítést arról, hogy átveheti az új funkciót. Nekiáll tesztelni. Kapott egy url-t, egy leírást arról, hogy a feltöltendő táblázatot hogy kell kitölteni és egy "excel-minta.xls" fájlt. Beüti a böngészőjébe a megadott címet, belép, feltölti a mintát. A program azt mondja: "A dokumentum formátuma nem megfelelő". Fasza.
-"HOGY TESZTELTEK EZEK?"
Habitusától függő stílusban jelez, hogy használhatatlan a program. Garantáltan! Más eredménye nem lehet a tesztnek.

...
} catch (final IOException e) {
    addActionError("Hiba történt a fájl olvasása közben!");
    return ERROR;
}

Esettanulmány 2: az előző problémát telefonon gyorsan lekezeljük, új dokumentációt küldünk, javítjuk a hibaüzenetet. Ügyfél folytatja a tesztelést. Tfh a szerveren nem írható a /tmp, ahova a rendszer mentené a feltöltött fájlokat. Üzenet a felhasználónak az űrlap fölött: "Hiba történt a fájl olvasása közben!". Király. Admin nem kapott értesítést, ügyfél nem kapott segítséget. Tudja, mi a probléma: "Hiba történt a fájl olvasása közben!". Ki vagyunk segítve.

Bonyolítja a problémát, hogy az IOException nyilvám ezer okból, ezer helyről jöhet a fekete dobozból. Igyekezni kell szétválasztani.

Szólj hozzá!

Címkék: usability hibakezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://badpractices.blog.hu/api/trackback/id/tr501462676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása